en-USel-GR

Η Ελλάδα με μια ματιά

Πρωτεύουσα Αθήνα
Γλώσσα Επίσημη γλώσσα είναι τα Ελληνικά, ενώ αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα και άλλες γλώσσες ομιλούνται ευρέως κυρίως στα τουριστικά θέρετρα. Οι ξένοι επισκέπτες που προσπαθούν να μιλήσουν έστω και λίγες ελληνικές λέξεις ανταμείβονται με ζεστά χαμόγελα! 
Πληθυσμός 11.306.183 (σύμφωνα με την απογραφή του 2011)
Μεγάλες πόλεις Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Βόλος κ.ά.
Ζώνη ώρας GMT +2
Πρόσβαση στο γραφείο μας Βλέπε "Χρήσιμες Πληροφορίες"
Κωδικός κλήσης +30
Πολίτευμα Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Ηλεκτρισμός 230V (50Hz)
Κλίμα / Καιρός Η Ελλάδα έχει Εύκρατο Μεσογειακό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις.

Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη, βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα και συνορεύει με τις χώρες Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981. Εκατοντάδες πανέμορφα νησιά, μυθική φυσική ομορφιά, φανταστικές αμμουδιές, χαλικώδεις παραλίες, μικρά γραφικά χωριά, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία, κληρονομιά μιας ένδοξης ιστορίας και βέβαια φιλόξενοι και χαμογελαστοί άνθρωποι συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα της Ελλάδας.

Πρακτικές πληροφορίες

  Απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα 

Για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαιτούνται διαβατήρια. Για τους επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούνται έγκυρα διαβατήρια για την είσοδο τους στη χώρα. Όλοι οι κάτοικοι (εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) όπως Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία κτλ. χρειάζονται visa για να εισέλθουν στη χώρα.

  Νόμισμα

Ως χώρα-μέλος της Ε. Ε. και της Ευρωζώνης, η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ (€).

Μπορείτε να προμηθευτείτε ευρώ από:

 • όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα (ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 8:00’-14:30’ & Παρασκευή: 8:00’-13:30’, εκτός από Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες)
 • ανταλλακτήρια συναλλάγματος σε αεροδρόμια, κεντρικά λιμάνια, μεγάλες πόλεις και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς
 • τα ATM's των συνεργαζόμενων τραπεζών με την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα
 Ωράριο καταστημάτων

Τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων στην Ελλάδα διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα την εποχή, συνήθως όμως στις μεγάλες πόλεις ισχύουν τα εξής:

 • Κεντρικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ: 9.00’-21.00’, εκτός Σαββάτου, που κλείνουν στις 20.00’.
 • Συνοικιακά καταστήματα: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.30’ & 17.30’-20.30’ και Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9.00’-15.00’
 • Τις Κυριακές τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, εκτός από συνοικιακά μίνι-μάρκετ, πρατήρια τσιγάρων και τα περίπτερα, που λειτουργούν σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο και τις Κυριακές, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.
 Ηλεκτρικό ρεύμα / Ηλεκτρικές συσκευές

Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι 230V AC (50Hz) και οι πρίζες είναι τύπου F. Για να λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα οι συσκευές από τη βόρεια Αμερική χρειάζονται μετασχηματιστή και από την Αγγλία ειδικό προσαρμογέα. Βεβαιωθείτε πριν τη χρήση ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λειτουργούν σε αυτή την τάση.

Τηλεπικοινωνίες / Wi-Fi / business centers 

Η Ελλάδα διαθέτει ευρεία κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής πιστότητας στους χρήστες των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό σας πάροχο προκειμένου να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής (roaming) στο κινητό σας.

Αν σκοπεύετε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να κάνετε περισσότερες κλήσεις, ίσως είναι προτιμότερο να αγοράσετε μια ελληνική κάρτα SIM. Πηγαίνετε με το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριό σας σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας όπου θα καταχωρηθεί η νέα κάρτα SIM, μαζί με τον αριθμό της συσκευής σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες. (Αδήλωτα τηλέφωνα δεν μπορούν να λάβουν ή να πραγματοποιήσουν κλήσεις).

Αν θέλετε να συνδεθείτε στο ίντερνετ, μπορείτε να μεταβείτε σε τοποθεσίες που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία: κοινόχρηστοι χώροι, ίντερνετ καφέ, αεροδρόμιο κλπ.

Για να στείλετε γράμμα, καρτ ποστάλ, πακέτα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραφεία αυτά προσφέρουν επίσης υπηρεσία αποστολής φαξ όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία.

 Κάπνισμα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους εργασίας, σταθμούς μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία, καθώς και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε μεγάλους χώρους διασκέδασης όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα απαγορεύεται, επίσης, το κάπνισμα, σε αρκετούς όμως υπάρχουν ζώνες καπνιστών. 

 Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης 

 • Πρώτες Βοήθειες - ΕKAB: 166
 • SOS Γιατροί : 1016
 • Εφημερίες Νοσοκομείων: 1434
 • Φαρμακεία: 1434
 • Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777
 • Αστυνομία: 100
 • Τουριστική Αστυνομία: 1571
 • Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199

 Υγεία και Ασφάλεια

Πριν την επίσκεψή σας στην Ελλάδα, μεριμνήστε για το ενδεχόμενο να χρειαστείτε υγειονομική περίθαλψη. Εάν προέρχεστε από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφοδιαστείτε με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α) πρώην Ε111 ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο του ασφαλιστικού σας φορέα και θα έχετε δωρεάν άμεση ιατρική φροντίδα. Σε αυτή την περίπτωση, η περίθαλψη χορηγείται από:

 • τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία του Ι.Κ.Α.
 • τα Περιφερειακά Ιατρεία (πρώην αγροτικά) ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.
 • τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων
Εάν προέρχεστε από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερωθείτε για ενδεχόμενες αμοιβαίες ρυθμίσεις δωρεάν ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των δύο χωρών από τον ασφαλιστικό σας φορέα ή επιλέξτε μια πεπερασμένη ασφάλιση υγείας.

 Μετακινήσεις

Από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", 20 χλμ από την Αθήνα ο επισκέπτης μπορεί να μετακινηθεί με τους εξής τρόπους: 

 Με ΜΕΤΡΟ : Γραμμή 3 (Αεροδρόμιο κατεύθυνση Αγία Μαρίνα) έξοδος  στάση "Νομισματοκοπείο" δρομολόγια κάθε 30 λεπτά, 7 μέρες την εβδομάδα, από τις 6.30 π.μ. έως τις 11.30 μ.μ. Για εισιτήρια και κάρτες εδώ : http://www.stasy.gr/index.php?id=8&L=1 

 

  Με Αστικά Λεωφορεία 

24ώρες γραμμές από/προς διάφορα σημεία της Αθήνας:

 • Χ93 – Κηφισός ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο
 • Χ96 – Πειραιάς – Αεροδρόμιο
 • Χ97- Ελληνικό (Σταθμός Μετρό) – Αεροδρόμιο
 • Χ95 – Σύνταγμα – Αεροδρόμιο http://athensairportbus.com/en/X95_bus_from_athens-to-athens-airport.htm κάθε 15-20 λεπτά, στάση "ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ"
 Πληροφορίες εδώ : http://www.oasa.gr 

  Προαστιακός σιδηρόδρομος

Με Προαστικό σιδηρόδρομο : Γραμμή Π2 (Αεροδρόμιο → έξοδος Δουκίσσης Πλακεντίας) μεταφόρτωση με γραμμή 3 μετρό έξοδος  στάση "Νομισματοκοπείο" δρομολόγια κάθε 35 λεπτά.

Ο προαστιακός συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και έχει τακτικά δρομολόγια κάθε 15-25’. Για εισιτήρια και κρατήσεις θέσεων: https://tickets.trainose.gr/dromologia/ 

 Ταξί 

Σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο αναμονής του αεροδρομίου στην έξοδο 3 των αφίξεων ο επισκέπτης μπορεί να επιβιβαστεί σε ταξί. Η χρέωση για μετακίνηση από/προς το κέντρο είναι 35€ και υπόκειται σε όλες τις νόμιμες έξτρα χρεώσεις – βάρος αποσκευών, ώρα κλπ.

 Με ΙΧ ή με ΤΑΞΙ :  μέσω Αττικής Οδού κατεύθυνση προς Αθήνα έξοδος Κ2 / Α62 και Αττική Οδός /E94/Α6 έξοδος 14-15 προς Λεωφόρο Μαραθώνος / Μεσογείων - απόσταση 25,3 χλμ - χρόνος 22 λεπτά  

Με ΙΧ ή με ΤΑΞΙ : εναλλακτική διαδρομή μέσω Λεωφ. Σπάτων συνέχεια Λεωφ. Μαραθώνος  με κατεύθυνση προς περιοχή Γέρακα (Σταυρός) και Λεωφ. Μεσογείων απόσταση 20 χλμ - χρόνος 25 λεπτά

Taxi Applications 

Taxibeat https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.androiddev.taxibeat&hl=el
Taxiplon https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ubercab&hl=el
Athens Coast Taxi Services Athens Coast Taxi Services https://plus.google.com/+ACTSAthensCoastTaxiServices